Jak vybrat ideální hračky na cesty

 
Článek size


Cestování máme spojené především s létem, prázdninami a volnými dny. Jak ale vybrat správné hračky, které nabalit s sebou? Přinášíme několik tipů, jak zajistit, aby si děti cestování užily a zároveň se i o prázdninách něco naučily.

Kreativní sady pro trénink školních dovedností

Někteří rodiče se bojí, že děti přes prázdniny zapomenou školní učivo, a tak s nimi látku opakují. Děti to ale často nebaví. I na dovolené je možné děti nenásilně rozvíjet a podpořit trénink jejich školních dovedností. Stačí papír, fixy nebo samolepky – v kreativních sadách od australské značky Tiger Tribe najdete vše potřebné.

Děti mohou také vytvářet mapy nebo si vést prázdninové deníky. Tímto způsobem můžou zaznamenat své zážitky, ať už v psané, nebo obrázkové podobě. Tím si procvičí kreativitu, jemnou motoriku, grafomotoriku, paměť, vyjadřovací schopnosti a časovou posloupnost. Tyto dovednosti pomohou při čtení a psaní. Na procvičení jednotlivých písmen je bezkonkurenční Postřehová hra písmena. Pokud jde o matematiku, mohou ji trénovat počítáním a porovnáváním – například kolik aut projede kolem nebo které je větší/menší. Můžete také využít pomůcky jako je MagPad, magnetickou tabulku pro trénink číslic.

Hračky pro fyzickou aktivitu

Záleží samozřejmě na typu dovolené, ale je vhodné s sebou vzít také hračky pro fyzickou aktivitu. Postačí lehký míč BubaBloon nebo set plážových her. Takové aktivity rozvíjejí motoriku, obratnost, souhru pohybů, koordinaci, postřeh a prostorovou orientaci. Při hře ve skupině se děti učí spolupracovat a dodržovat pravidla. Pro nejmenší se hodí bábovky, lopatka a kyblík, které jsou multifunkční.

Tematické hračky podle destinace

Hračky můžete vybírat podle destinace. Vhodné jsou motivy přírody, architektury, rostlin nebo zvířat spojených s daným místem. Obrázkové karty, puzzle, společenské hry jako domino nebo Starcube mohou dětem pomoci upevnit informace o daném místě, rozšířit všeobecný přehled a zeměpisné informace.

Hračky na cestu

Na cestu samotnou jsou ideální hračky, které se nerozsypou a neztratí. Magnetické hračky, jako Magna Carry nebo Geomatrix, jsou skvělou volbou. Rozvíjí dětskou fantazii a podporují jemnou motoriku. Mysleli jsme i na nejmenší, a proto doporučujeme Tahací UFO, které zabaví celou posádku.

Naše tipy na hravé cestování


Hračky s vůní domova

Nezapomeňte na hračky, které dětem připomínají domov. Malé děti mohou obtížně snášet změnu prostředí a každodenní rutiny. Pomoci jim mohou důvěrně známé předměty, často měkké a hebké, které nasají vůni domova. Plyšové hračky jsou ideální volbou. Děti se k nim mohou přitulit, přivonět a připomenout si domov, což pomůže navodit pocit bezpečí.

Ať už vyrážíte kamkoliv, přejeme vám šťastnou cestu a plno radostných zážitků!